Lån til bil

Hvordan kan man få lån til bil?

Her i Norge er det veldig dyrt med bil, og de aller fleste som ønsker å ha en ålreit en trenger å ta et lån til bil. Dette er en lån man kan ta uansett om man kjøper fra privatperson eller forhandler, og hjelper deg å finansiere bilen. Renta er forholdsvis lav ettersom man setter bilen i salgspant, noe som betyr at långiveren har krav på å foreta et tvangssalg av bilen dersom du ikke klarer å betjene lånet.

I motsetning til ved båtlån eller boliglån er det faktisk mulig å få finansiert hele bilen via lån. Det betyr at du faktisk ikke trenger egenandel, men det er likevel flere fordeler ved å spytte inn litt penger selv. Først og fremst får man en bedre rente, samt at det er høyere sjanse for at långiveren er villig til å innvilge lånet.

Når man tar lån til bil kan man forvente renter på alt fra 4 % til 8 % nominell rente, og hvor mye rente man får avhenger av en rekke ting. Først og fremst blir personlige betalingsevner tatt med i beregningen, men verdien på bilen har også mye å si. Dersom det er forventet at bilen kommer til å synke mye i verdi fremfor får man høyere renter enn om det er en bil som kommer til å holde seg verdifull en stund fremover.

lån til bil er det vanlig med en nedbetalingstid på rundt 4-6 år, men det er mulig å få opptil 10 år. Summene man kan låne er opp til din egen betalingsevne, og står dermed i forhold til inntekt, annen gjeld og andre ting som påvirker hvor mye penger du har.

Lønner det seg å ta lån til bil?

Det er veldig mange som prinsipielt avstår fra å ta et lån til bil, rett og slett fordi de vet at bilen kommer til å synke i verdi, mens lånet fortsatt står. Det er jo greit nok, men det er flere ting som bør tas med i vurderingen. Et av de viktigste punktene er at en nyere og dyrere bil generelt sett er mye billigere i bruk og reparasjon enn en gammel bil. Ikke bare er den mye mer bensinvennlig, den trenger også generelt sett mye mindre vedlikeholdsarbeid og nye deler. Faktisk kan det ofte lønne seg å låne penger til å kjøpe en nyere bil enn den man originalt hadde planlagt, og pengene til renter og nedbetaling kan man da tjene opp ved å slippe å betale like mye for å bruke bilen.

Kan man ta lån til bil uten å vite hvilken bil man skal kjøpe?

Ja, det er ikke noe problem å søke om lån til bil før man har bestemt seg for bilen. Dette fungerer enkelt nok ved at man leverer en lånesøknad, og får et lånebevis istedenfor et fullverdig lån. Dette lånebeviset varer i et par måneder, og forteller deg nøyaktig hvor mye du får låne av dem. Deretter kan du selv velge hvilken bil du vil kjøpe, så lenge du holder deg innenfor rammene til lånebeviset.

Når du kjøper bilen tar du igjen kontakt med långiveren og gir dem detaljene om bilkjøpet, så overfører de penger til selgeren, og starter lånet ditt. Dersom du har et lånebevis på 150 000kr, men bare bruker 120 000kr på kjøpet blir selvfølgelig lånet på 120 000kr. Lånebeviset er altså et bevis på at du får lån, og viser deg makssummen du kan betale.

Lån til bil