Hva koster lånet

Hva koster lånet?

De fleste lurer først på hvor mye de kan låne, og deretter hvor mye det kommer til å koste dem. Det er egentlig ikke noe vanskelig regnestykke å finne ut hva lånet koster, så lenge man vet hva man skal se etter. Den enkleste måten er for øvrig å bruke en av de mange lånekalkulatorene som finnes på nett, der du bare plotter inn lånets betingelser og får servert ut hvor mange kroner du må ut med i måneden for å nedbetale lånet i henhold til en plan du selv bestemmer.

Hvordan finner man ut hva lånet koster?

Hva koster lånetI bunn og grunn er det den nominelle renten som avgjør hvor mye lånet vil koste deg, selv om gebyrene også vil spille en liten rolle. Den nominelle renten fastsettes av banken, og vil være tilpasset etter din inntekt. Jo mer du tjener, jo gunstigere vil renten bli. Vi snakker også ofte om effektiv rente, som er det tallet du egentlig burde se etter. Denne prosenten inneholder nemlig også eventuelle gebyrer ved lånet (termin- og etableringsgebyr), slik at den gir deg det totale svaret på hvor mye ekstra du må ut med.

Når du vet dette, så er du på god vei til å vite hvor mye lånet koster deg ekstra. For at regnestykket skal gå opp, må du også sette opp en nedbetalingsplan på hvor lang tid du vil bruke på å bli gjeldfri. Ser vi for oss at du skal låne 200 000 kroner, og betale ned dette over 6 år – med en effektiv rente på 15,0% prosent – så vil dette lånet koste deg 4289 kroner per måned.

Det finnes mange kalkulatorer på nett som lar deg regne ut hva koster lånet, så det enkleste er helt klart å benytte en av disse. Husk at renten heller ikke er fastsatt, for som regel er den flytende når det gjelder forbrukslån. Det betyr at banken kan forandre renten etter hvordan markedet beveger seg, slik at det i enkelte perioder kan bli dyrere for deg enn først forespeilet. Spesielt for boliglån, der summene ofte er ganske store, så vil dette utgjøre store forskjeller for en vanlig familie.

Hva koster lånet egentlig?

Selv om du setter opp en plan og regner på tallene du har fått fra banken, så er det egentlig ikke denne kostnaden som gjelder for lånet ditt. Du kan nemlig spare penger på å gjøre et par triks, som faktisk er helt lovlig. Du får for eksempel fradrag på rentene du betaler, så lenge du fører de opp på selvangivelsen. Du får nemlig 28% av pengene du betaler i renter tilbake på skatten, slik at du i realiteten betaler mindre enn hva du kanskje tror.

Samtidig kan det også være lurt å vurdere refinansiering ved tid til annen. Kanskje kan en konkurrerende bank tilby deg en bedre rente, slik at svaret på hva koster lånet blir at det kan være en del billigere dersom du tar opp et nytt lån hos en annen bank.