Hjelp til lån

Her får du hjelp til lån

Det er veldig mye man bør tenke over, og faktisk ha kontroll på, når man skal ta sitt første lån. Det er veldig kjekt å få litt hjelp til lån, og få litt opplæring i hvordan det hele foregår og hva de viktigste begrepene betyr.

Få hjelp til lån: de viktigste begrepene

Hjelp til lånFør man skal begynne å søke om lån er det viktig å forstå de forskjellige begrepene, og det aller viktigste begrepet i låneverden er rente. Denne oppgis i prosent, og forteller hvor mye det koster å ha lånet i ett år. Dersom man låner 10 000kr med en rente på 10 % skal man betale 1 000kr i renter i løpet av det første året. Renta deles videre opp på de månedlige fakturaene, og da betaler man en tolvtedel av den årlige renta hver gang.

Den effektive renta er derimot enda bedre å bruke når man skal se på lån, for den forteller deg hvor mye lånet koster hvert år, inkludert alle faste avgifter og andre kostnader som påløper i løpet av det første året. På denne måten kan man ikke ha noen skjulte avgifter som høye etableringsgebyrer og lignende, og er dermed bedre å bruke når man raskt vil sammenligne flere lån mot hverandre.

Et annet begrep som er viktig å kunne er nedbetalingstid. Denne forteller deg hvor lang tid du har til å betale tilbake pengene du har lånt, og en nedbetalingstid på 2 år betyr at man betaler ned hele lånesummen i løpet av to år. I løpet av denne perioden får man en faktura hver måned, helt til man ikke lenger har noe mer gjeld etter to år.

Slik tar man lån i praksis

Med internett har det blitt enkelt å søke om lån, og det første man må gjøre er å finne den låneaktøren man vil søke lån hos. Det er faktisk store forskjeller i prisene og rentene hos de forskjellige låneaktørene, og det er overraskende mye penger å spare på å velge den billigste låneaktøren, spesielt om man skal ha et stort lån. Man bør derfor ta seg god tid til å sammenligne de forskjellige mulighetene, og ikke søke om lånet før man er helt sikker på at man har det beste tilbudet.

Selve søknaden er enkel, og foregår ved at man fyller ut et skjema på nettsidene til låneaktøren. Her skriver man inn navn og annen personalia, litt informasjon om økonomien din, og til slutt må man fylle ut hvor mye penger man vil låne, hvilken konto man vil ha pengene overført til, og lignende. Man bruker BankID for å signere lånesøknaden, og dette er det samme systemet man bruker når man skal logge inn i nettbanken eller betale i en nettbutikk.

Etter at lånesøknaden er sendt må man som oftest vente en stund på at noen skal gjennomgå den og finne ut om du er egnet til å få lån. Hvorvidt søknaden innvilges avgjøres av en rekke ting, som inntekter, annen gjeld, alder, bosted og lignende. Til slutt får man i alle fall et svar, og dersom søknaden innvilges får man et konkret lånetilbud som forteller deg absolutt alt du trenger å vite om lånet du får tilbudt. Her kan du enten takke ja, eller søke en annen plass for å se om de gir deg et bedre tilbud.

Dersom du takker ja er lånet aktivt, og prosessen med å overføre pengene til deg begynner. Som regel tar det minst et par dager, så det er greit å være litt tålmodig mens man venter på at pengene skal komme frem.