Første lån

Det er enkelt å ta sitt første lån

Det kan føles veldig skummelt å skulle ta sitt første lån, og det er mange uttrykk, ord og begrep man bør sette seg godt inn i før man begynner å søke lån. Til tross for alt dette er det langt ifra like skummelt som mange vil ha det til, og det trenger ikke å ta mer enn en times tid før man sitter med sitt første lån.

Lån fungerer enkelt nok ved at man vil kjøpe noe, men trenger finansiering for å få råd. Det kan være store ting som hus og bil, eller mindre ting som elektronikk og klær. Istedenfor å spare opp i lang tid får man pengene med det samme, og kan dermed kjøpe tingene, og betaler tilbake det man skylder over tid. Lån kan vare i noen måneder, eller opptil flere tiår.

Det finnes mange typer lån, men lån hvor man kan bruke pengene til hva man vil heter forbrukslån. Dette er det vanligste lånet, og lar altså låntakeren få bruke pengene på hva de måtte ønske, uansett om det er en ferietur, en ny del til bilen, nye sko eller om det brukes til å betale regninger med.

Når man tar et forbrukslån får man pengene overføre direkte til sin egen konto, og står fritt til å bruke dem som man vil. Du trenger altså ikke å bruke alle pengene på én ting, eller på samme tid. Med andre typer lån er det vanlig at långiveren overfører penger direkte til selgeren, som ved boliglån eller billån.

Hvem kan få sitt første lån?

I Norge er det kun noen få regler som bestemmer hvem som kan få lån, og det er at personen er myndig og over 18 år. Det er derfor åpent for hvem som helst, men låneselskapene er mye strengere. Først og fremst vil de ikke ha personer som har betalingsanmerkninger som kunder, da disse er et bevis på at personen er dårlig til å gjøre opp for seg.

Dersom man er ung eller har lav inntekt kan det være veldig vanskelig å få innvilget forbrukslån, ettersom det kun setter betalingsevnen deres som sikkerhet. Långiveren vil derfor ha personer som har en ryddig økonomi, og alltid betaler i tide, slik at de får pengene sine uten noe styr. Ungdom opplever derfor veldig ofte at det er så godt som umulig å få låne store summer via et forbrukslån, og må heller klare seg med smålån som har lavere standarder for hvem de låner ut til.

Er det ting man bør tenke over før man tar sitt første lån?

Før man søker om sitt første lån er det flere ting man bør ha i bakhodet. Det viktigste å være helt klar over er at alle pengene skal betales tilbake, med både renter og gebyrer, og at det ofte er en dårlig løsning å ta et lån med mindre man har et godt formål til pengene. Altfor mange tar opp lån for å bruke på fest og moro, og sitter igjen med skjegget i postkassa når regningene begynner å dukke opp. Av den grunn bør man tenke seg godt om både to og tre ganger før man faktisk søker om lån, og vurdere om man heller bør spare penger istedenfor å låne dem.

Lån i seg selv er ikke noe farlig, men dersom man ikke er flink til å betale tilbake så kan det bli veldig dyrt. Bruk hodet når du tar ditt første lån, og vær flink til å betale tilbake i tide, så blir det ikke noe problem å ha et lån.

Første lån